Rijateljstvo i bratstvo

Ko cijeni i poštuje svoje prijatelje i braću, stiče one koji će ga braniti i štititi od njegovih neprijatelja.

* * *

Potreba čovjeka za iskrenim prijateljima nije ništa manje važna od drugih njegovih neophodnih potreba. Onaj koji je došao do smirenosti i sigurnosti u pogledu svojih prijatelja i ahbaba, stigao je do smirenosti u većini sfera.

* * *

Razuman čovjek jeste onaj koji, kada mu se pogoršaju odnosi s okruženjem, žuri uklanjanju neslaganja, obnavlja svoje prijateljstvo i ponovno ga izgrađuje, dok je najrazumnija ona osoba koja sebi ne dopušta da ikada dođe do nerazumijevanja, neslaganja ili prekida odnosa s prijateljima.

* * *

Trajnost veze među prijateljima i trajnost ljubavi i bliskosti među njima – u šerijatskim okvirima – povezana je sa stupnjem razumijevanja i nesebičnosti koje međusobno pokazuju. Prijateljstvo onih koji u svojim mislima, ponašanju i djelovanju ne posjeduju princip požrtvovanja za druge vrlo brzo će se ugasiti i iščeznuti.

* * *

Potvrda postojanja prijateljstva nekog od njih prema prijateljima mjeri se po stupnju njegovog saučestvovanja s njima u njihovom bolu i radosti. Ko ne plače zbog plača svojih prijatelja i ko se ne smije zbog njihovog smijeha, ne može se smatrati iskrenim prijateljem.

* * *

Kriterij istinskog prijateljstva i bratstva jeste trajanje ovog prijateljstva i bratstva kada se prijatelji nađu u finansijskoj krizi i drugim teškim okolnostima. Ko ne bude pored svojih prijatelja u teškim trenucima i opasnim okolnostima, on uopće ne razumije šta znači prijateljstvo.

* * *

Osoba koja se često prepire i polemizira sa svojim okruženjem imat će malo prijatelja. Ko želi povećati broj svojih prijatelja i želi imati iskrene prijatelje, neka se usteže od ulaska s njima u beskorisne rasprave.

* * *

Prijateljstvo je prije svega srčana aktivnost. Onaj koji ima iluziju da može ostvariti prijateljstvo licemjerjem i obmanom sam je obmanut. Pokatkad se na određeno vrijeme okupe oko ovakvih tri ili četiri naivne osobe koje su obmanute njihovim laskanjem i ulagivanjem, ali ne postoji nikakva mogućnost da ovo prijateljstvo potraje duže vrijeme.

* * *

Kao što postoje skriveni neprijatelji, tako postoje i skriveni prijatelji. Skriveni prijatelj je onaj koji smatra pokazivanje sebe obmanjivanjem. Zbog toga, kako nastojimo upoznati naše neprijatelje, također ne trebamo zanemariti nastojanje da upoznamo prijatelje, jer je sasvim moguće da prijatelji koje slučajno nađemo, bez traženja, budu potpuno neuvjerljivi.

* * *

Stvarni prijatelj je onaj koji te pazi u kriznim vremenima, a ne onaj koji ti, odobravajući, uvijek klima glavom.

* * *

Ako poštuješ i cijeniš sam sebe, i drugi će te cijeniti i poštovati.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.