Prava roditelja

Svakom čovjeku su roditelji najpreči da ih poštuje. Onaj koji im ne iskazuje dovoljno poštovanja griješi prema Allahu, dž.š., a onaj koji ih uznemirava bit će prije ili kasnije i sam uznemiren.

* * *

Od prvog dana otkad je čovjek prihvatio dar života, nakon čega se postepeno razvijao, bio je teret i tovar na plećima svojih roditelja. Ovdje nije moguće odrediti dubinu milosti i sažaljenja roditelja niti količinu tereta kojeg su podnosili. Zbog toga je poštovanje i uvažavanje njih, s jedne strane, obaveza, a, s druge strane, dug humanosti.

* * *

Oni koji poznaju vrijednost roditelja i smatraju ih sredstvom za postizanje Božije milosti - to su sretnici na ovom i na budućem svijetu. Oni kojima je teško što oni postoje i kojima je dojadila njihova dugovječnost – to su nesretnici i kandidati za najjadniji i najružniji život.

* * *

Onoliko koliko čovjek bude poštovao svoje roditelje poštovat će i svoga Stvoritelja. Onaj koji ih ne poštuje ne poštuje ni Allaha, dž.š. Otuda, kako su neobična i čudna dešavanja ovih dana u kojima pojedinci tvrde da vole Allaha, dž.š., (pusti one koji Ga nikako ne poštuju), ali nijednog trenutka ne propuštaju da se ne prepiru s roditeljima i da im ne iskazuju poštovanje.

* * *

Obaveza djece je da u potpunosti poštuju i uvažavaju svoje roditelje, a obaveza roditelja je da se posvete duhovnoj i mentalnoj strani svoje djece onoliko koliko se brinu o njihovim tjelesnim i materijalnim potrebama. Zbog toga je njihova obaveza da svoju djecu predaju onima koji im mogu dati ispravan duhovni odgoj. Otuda, koliko je neznanje onih roditelja koji zaboravljaju duhovnu i mentalnu stranu svoje djece i kako su nesretna ova djeca koja su postala žrtve neznanja svojih roditelja!

* * *

Djeca koja ne brinu o pravima roditelja i koji podižu zastavu grijeha pred njima nisu ništa drugo nego zvijeri u liku čovjeka. Nepouzdani i nemilostivi su roditelji koji ne ulažu napore da osiguraju ispravan, moralan život svoje djece. Lošiji od njih je onaj koji ulaže trud da presiječe put svojoj djeci koja su već upućena Pravim Putem.

* * *

Porodica je cigla u zgradi društva, pa kada god članovi porodice pokažu poštovanje i uvažavanje prava i obaveza drugih, to društvo će biti kompaktno i zdravo, a ako ne, bit će uzaludno tražiti poštovanje i uvažavanje u društvu u čijim porodicima su poštovanje i samilost iščezli.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.