Opreznost

Opreznost

Opreznost je veoma važan način ponašanja koji sprječava odlazak u propast u bilo kom poslu ili aktivnosti, bez sučeljavanja s nesrećama i bez žaljenja. Koliko je samo onih koji su pokušavali, a nisu na pravi način pazili na uzroke pa je krajnji rezultat bio da su pred sobom našli samo puštene uzdahe, jadikovanje za svojom srećom i proklinjanje sudbine. Zakazali su u početku ne obraćajući pažnju na uzroke, a onda čine grešku kritizirajući sudbinu.

* * *

Važnost opreznosti i briga o preduzimanju neophodnog planiranja u svakom pokušaju ili aktivnosti jeste u ravni važnosti cilja koji se odabrao. Zbog toga, ako bilo koja osoba nije isplanirala svoje aktivnosti i nije promotrila odgovornost koju je preuzela na svoj vrat uzimajući u obzir moguće dobiti i gubitke kao i opseg važnosti i odgovornosti, onda je to neozbiljna osoba za te aktivnosti, avanturist, ili je to naivna i glupa osoba. Upuštanje ovih priglupih u ovakve pokušaje gore je od inertnosti i pasivnosti.

* * *

Preduzimanje opreza i neophodnog planiranja je veliki kapital za onoga koji se nada da će stići do svoga cilja. Pokazivanje bilo kakve slabosti i nemara je velika greška, jer na kraju dovodi do razmjene optužbi. Razumna osoba jeste ona koja nalazi neophodna rješenja za štete koje očekuje i dovodi ih u red i prije nego se pojave. Dakako, kako su to naši preci govorili: “Treba uhvatiti džeparoša za kragnu prije nego te pokrade!”

* * *

Obaveza svake osobe je da svaku aktivnost vrši u okviru ranijeg plana i projekta i da se potpuno kloni svega onoga što na koncu neće donijeti materijalnu korist ili moralnu vrijednost. Svaki pokušaj koji od početka nije ovako isplaniran jeste besmislen, a bavljenje besmislenošću ukazuje na maloumnost te osobe i njezino dječije rezonovanje.

* * *

Doista svaka osoba može pokazati i dokazati svoje vrijednosti i mogućnosti u nepovoljnim okolnostima ili kada uspije položiti teške ispite. Uspjeh islamskog poziva na tragu ovih uvjeta se, prije svega, oslanja na precizan plan i aktivnost i ponašanje u okviru toga plana. Shodno ovome, vrijednosti i mogućnosti svake osobe su u skladu s njegovim uspjehom, a njegov uspjeh potpuno odgovara ispravnosti odluka koje je donio prije ulaska u ovaj projekat i posao.

* * *

Kao što preduzimanje opreza ne znači strah i ustezanje, jer su to potpuno različite stvari, na isti način postupci koji su daleko od opreza i od neophodnog planiranja nemaju nikakve veze sa hrabrošću i odvažnošću.

Istina je da pretjerivanje u prvom slučaju može izazvati određenu štetu i gubitak, ali je to šteta koja se može popraviti. Međutim, način ponašanja onih koji smatraju nepreduzimanje opreza hrabrošću i čije je djelovanje obilježeno donkihotstvom biva konstantno štetan i opasan.

* * *

Kao i svaku drugu negativnu osobinu, tako smo i izlazak radi lovljenja masa na parole koje vole, naslijedili od Zapada. Oni koji su usvojili ovu preuzetu ideju smatraju prirodnim stvaranje galame za svaki pokret, poput galame koju stvara kokoš, a snese samo jedno jaje. Mi smatramo da se svaka aktivnost treba odvijati u miru i strpljivosti koja je ravna miru i strpljivosti korala koji se razvija na mnogim mjestima u potpunome miru, bez ikakve galame i daleko od pogleda.

* * *

Položaj čovjeka kod Allaha, dž.š., mjeri se snagom njegove duhovne energije. Najjasniji znak snage njegove energije jeste žrtvovanje svojih ličnih koristi i užitaka u ostvarenju sreće drugih. Ne znam da li postoji veće žrtvovanje od toga da čovjek prelazi preko svoga dostojanstva i časti radi ostvarenja spasa društva, obuzdavanje svoje srdžbe umjesto da je ispoljava poput rike, te ograničavanje u svakom trenutku svih svojih osobnih želja koje se odnose na njegovu sreću... - postoji li neko žrtvovanje veće od ovoga?!

* * *

Kao što se i svođenje uspjeha Fatihove vojske samo na hrabrost i odvažnost ovih jedinica, a neobraćanje pažnje na njihove mudre vojne strategije i nepridavanje nikakve važnosti njima, smatra previdom i manjkavim promišljanjem, na isti način vezanje svih uzroka uspjeha za slijepu hrabrost i neustrašivost i nedavanje nikakve važnosti preduzimanju neophodnog planiranja jeste glupost koja se ne prašta.

* * *

Doista, svaka kampanja aktivnosti ili poduhvata koja je poput planiranja jeste dova koja je upućena Allahu, dž.š. To su u jednom trenutku dvije strane jedne realnosti. I svaka manjkavost koja se desi na jednom od to dvoje vrlo često vodi do gubljenja Allahove, dž.š., podrške i brige, što, opet, vodi u neuspjeh. Istrajnost u hodu bez posrtanja moguće je jedino onda kada je taj hod u svakom trenutku oslonjen na svjesnu pronicljivost. Blago li se onome koji ovo dostigne i razumije!

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.