Čuvanje tajne

Čuvanje tajne

Tajna je poput časti. Ko čuva tajnu – bilo da je njegova ili tuđa – kao da čuva svoju čast. Ko je otkrije - kao da je pronevjerio svoju čast i dostojanstvo, jer nije na pravi način ukazao pažnju prema svetosti te tajne.

* * *

Trebao bi čovjek kome bilo ko povjeri svoju tajnu biti tako pouzdan da se takav ne koleba povjeriti mu i svoju čast i da bude sasvim siguran da će on pokazati istu težnju u zaštiti njegove časti. Pa kao što nije dopušteno ostaviti nešto kod nepouzdane osobe, na isti način nije dopušteno povjeriti tajnu onome koji je ne smatra svojom čašću i ponosom.

* * *

Čuvanje tajne i poštovanje tajni drugih jeste pozitivna ljudska osobina koja je u vezi s voljom i spoznajom. Oni koji nemaju snažnu volju ne mogu čuvati tajnu, kao što ni naivni i bezazleni koji ne shvataju posljedice onoga što rade ili govore ne mogu ostati šutljivi.

* * *

Posigurno se može govoriti o nesposobnosti izbora (kome će tajnu povjeriti) onoga koji povjerava tajnu osobi koja je već više puta otkrila njegovu tajnu, te također ukazuje na slabost njegovog rezonovanja. Onaj, pak, čije je srce sazrelo u vjerovanju i čija je pronicljivost izražena ne može se obmanuti, ni na bilo koji način nasamariti.

* * *

Nema nikakve sumnje da čovjek treba predočiti dokaze i odgovarajuća pojašnjenja kada god je to neophodno. Ali mu je isto tako obaveza upozoriti svakog onoga koji otvara svoje srce i otkriva tajne bez ikakvog povoda da zna i da se prisjeti da će oni koji otvaraju svoja srca i šire tajne na svakom koraku bez ikakvog razloga time nanijeti veliku štetu sebi i društvu i da se time dovode u propast.

* * *

Ljudska je obaveza strogo upozoriti onoga koji na svakom mjestu otkriva svoje tajne. Posebno ako su te tajne ružne stvari i ne vode ničemu pozitivnome. To će u većini slučajeva postidjeti njegove prijatelje, obradovati neprijatelje i dovesti do ne baš pohvalnih posljedica.

* * *

Prsa su stvorena da bi bila sanduk tajni, razum njegova brava, a volja ključ, pa ako brava i ključ nisu oštećeni i neispravni, niko neće moći doći do dragulja koji se nalaze u ovom sanduku.

* * *

S obzirom da će osoba koja širi tajne drugih tebi širiti i tvoje tajne drugima, u takvom slučaju ne bi ovakvim neuravnoteženim osobama trebao pružati priliku da upoznaju bilo šta o tebi bez obzira kako to nevažno bilo.

* * *

Ima tajni koje su vezane za pojedinca, tajni koje su vezane za porodicu, tajni koje su vezane za društvo i narod u cjelini. Kod otkrivanja tajne pojedinca čast pojedinca biva izložena potcjenjivanju, kod otkrivanja tajne porodice čast porodice se dovodi u pitanje, a kod otkrivanja tajne društva čast društva i naroda je izložena omalovažavanju, jer tajna predstavlja snagu onoga koji je nosi sve dok je u njegovim prsima, ali se ona pretvara u oružje koje se upotrebljava protiv njega ako se prenese u ruke drugih. Zbog toga su naši preci rekli: “Tajna ti je rob, ali kada je otkriješ, postaje ti gospodar!”

* * *

I kao princip, koliko su važnih stvari oni koji su ih pokrenuli trebali držati u tajnosti, pa to nisu bili u stanju učiniti, zbog čega nisu uspjeli zabilježiti ni jedan korak naprijed! Štaviše, njihovo nečuvanje tajne u nekim situacijama ih je dovelo do toga da su se našli u ozbiljnoj opasnosti. Izuzetnu važnost ovo zadobiva kada se to odnosi na život i opstanak naroda.

* * *

Čovjek bi se trebao čuvati povjeravanja svojih tajni glupaku. Ne samo da može imati lošu namjeru, nego može otkriti tvoje tajne misleći da ti čini dobro.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.