Savjetovanje

Savjetovanje

“Pitaj eksperta..., dvije ekspertize bolje su od jedne!”

Savjetovanje je temeljni uvjet ispravnosti i valjanosti donesenih odluka. Usvojene odluke o bilo kom pitanju i problemu, ako se nisu dobro promislile i predočile mišljenju drugih da bi ih kritizirali, na kraju će okončati gubitkom i porazom. Može se primijetiti da osoba koja je ograničena na svoja mišljenja ne poštuje mišljenja drugih i izbjegava ih, biva izložena greškama, makar se radilo o izvrsnoj, čak genijalnoj osobi, daleko više od osobe koja se savjetuje s drugima o svakom svome mišljenju.

* * *

Najrazumnija je osoba koja najviše uvažava savjetovanje i koja najviše koristi mišljenja drugih. Osobe i duše koje se zadovoljavaju svojim mišljenjima, kada poduzimaju bilo kakvu aktivnost, štaviše, naturaju svoje mišljenje drugima, još nisu sazrele. Zbog toga kod drugih izazivaju samo odbojnost.

* * *

Kao što je savjetovanje jedan od temeljnih uvjeta ostvarivanja dobrih rezultata, vraćanje mišljenju prijatelja i njihovo nezanemarivanje jeste važno sredstvo protiv postizanja loših rezultata.

* * *

Prije otpočinjanja bilo kakve aktivnosti obavezno je provesti sva neophodna savjetovanja i ne ograničiti se samo na neophodno planiranje da ne bi došlo do međusobnog optuživanja i kritikovanja sudbine, pa da se na taj način ne bi udvostručavala nesreća koja je proizašla iz slijeđenja pogrješnog puta. Naravno, prije preduzimanja bilo kakvog posla ili bilo koje aktivnosti, ako se na kraju nije dobro promislilo i ako se nisu prihvatile sugestije iskusnih, onda nije moguće izbjeći kraj propalih nadanja i kajanja.

* * *

Koliko je aktivnosti i poslova početo bez temeljitog promišljanja, zbog čega nije zabilježen nijedan korak naprijed! A nije samo to, nego i oni koji su se prihvatili toga izgubili su dobar glas. Dakako! Osoba koja pokuša realizirati sve ono što joj naumpadne, kada doživi da izgubi nadu bilo na početku ili kraju, kao rezultat svoga ponašanja, kao što su ovi pogrješni načini rada, pada u očaj čak i u onim poslovima koje može izvršiti.

* * *

Čovjek ne bi nikada trebao otvarati vrata koja ne može zatvoriti. U protivnom, razne vrste zla će se uvući unutra kroz ukazane otvore. Ova zla će uništiti druge, kao i njegovo dostojanstvo. Koliko se samo nemarnih povelo za svojim fikcijama, a da se nisu ni s kim posavjetovali pa su ih ujele zmije koje su razbudili i trgnuli iz njihovih rupa te su ih one onesposobile i paralizirale. Nesreća može biti mala ako su samo pojedinci onesposobljeni i paralizirani!

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.