Željeni cilj znanja

Željeni cilj znanja

S obzirom da stvarni život čovjeka počiva na znanju i spoznaji (irfanu), svi oni koji zanemaruju obrazovanje i poučavanje drugih smatraju se mrtvima, makar i živi bili. To stoga što je cilj stvaranja čovjeka posmatranje, promišljanje i postizanje spoznaje i prenošenje naučenoga na druge.

* * *

Ispravnost odluka i planiranja koje donosi bilo koja osoba u skladu je s njezinim razumom i logičkim promišljanjem. Razum i logičko promišljanje prosvjetljuju se znanjem i spoznajom i napreduju shodno njihovoj blizini savršenosti (kemalu). Zbog toga, kada god nedostaje znanja i spoznaje, vidiš da je razum neaktivan, logičko promišljanje obmanjujuće, a odluke pogrješne.

* * *

Ljudskost čovjeka se jasno može pokazati samo kada pokušava obrazovati sebe, a onda poučiti i prosvijetliti drugoga. Onaj koji se ne pokušava obrazovati, uza sve svoje neznanje, ne razmišlja o tome, ne ponavlja ono što je naučio niti biva uzorom drugima jeste čovjek samo po svojoj vanjštini, ali ne i po unutrini.

* * *

Ono što treba naučiti i poučiti tome druge neophodno je da bude u vezi s otkrivanjem suštine čovjeka i tajni kosmosa. Svako znanje koje ne otkriva tajne ljudskog bića, ne osvjetljava tamne tačke postojanja niti rješava zakučaste probleme ne može se smatrati znanjem.

* * *

Funkcija i položaj koji se postižu znanjem i spoznajom su viši i trajniji od funkcija i položaja koji se postižu na druge načine. To stoga što znanje onoga koji ga ima udaljava na ovome svijetu od lošeg i kiti ga vrlinama, kao što mu osigurava sreću na budućem svijetu time što mu omogućava stepen i položaj koje nije mogao ni zamisliti.

* * *

Obaveza svakog oca i majke jeste da glave svoje djece pune znanjem i spoznajom prije nego se te glave popune onim što je nekorisno, jer su srca bez istine i duše bez spoznaje poput oranica koje su pogodne za zasađivanje i razvijanje svih štetnih ideja. A požnjet će se ono što se posijalo.

* * *

Cilj sticanja znanja jeste prihvatanje spoznaje vodičem i upućivačem čovjeka i osvjetljavanje puteva koji uzdižu čovjeka ka ljudskim savršenstvima. Zbog toga znanja koja ne obuhvataju duhovnu stranu čovjeka bivaju bremenom za onoga koji ih stiče. Svaka spoznaja koja ne usmjerava čovjeka ka višim ciljevima jeste teret za srce, a sama ideja je beskorisna.

Znanje je spoznati,
spoznati dušu svoju,
a ako je ne spoznaš,
iščezlo je ono što si čitao.
(Junus Emre)

Znanje čiji je cilj jasan smatra se sredstvom trajnog blagoslova i neiscrpnom riznicom svome vlasniku. Oni koji posjeduju ovakvu riznicu bivaju poput izvora pitke vode s kojeg ljudi tokom cijelog svog života piju, ali i nakon smrti, i oni postaju sredstvo dobra, dok su isprazne pretpostavke koje unose u srca sumnju i nesigurnost, koje pomračuju duše i nemaju jasne ciljeve samo gomile đubreta oko kojih lete nečiste i jadne duše, i one bivaju klopke i zamke za njih.

Postoje brojne vrste znanja i zanimanja. Svaka vrsta je općekorisna. Međutim, pošto je čovjekov život kratak, a predispozicije ograničene, on nije u stanju usvojiti sva ova znanja. Zbog toga je obaveza svakog pojedinca naučiti ono što će koristiti njemu i Ummetu i ne traćiti svoj život u onome što nije bitno i potrebno.

Istinski znanstvenik jeste onaj koji radi i svoja istraživanja provodi u okviru najvjerodostojnijih informacija i činjenica i sistematizira ih u skladu sa znanstvenim iskustvima i prema njihovim uputama. Zbog toga je njegov um konstantno smiren.

Međutim, neke jadne duše kojima je uskraćena spoznaja istine neprestano mijenjaju svoj metod i pravac i cijeli život provode u popuštanju očajima i jecajima, jer se ne mogu osloboditi bolesnih iluzija.

* * *

Doista je značaj i vrijednost svake osobe povezana sa sadržajem i bogatstvom znanja kojeg je postigla. Vrijednost onoga koji koristi svoje znanje na polju glasina bit će shodno vrijednosti tih glasina. Međutim, onaj koji koristi i upotrebljava svoje znanje kao reflektor da bi analizirao događaje i stvari, ko usmjerava svoje znanje na osvjetljavanje nejasnih i nerazboritih područja i obasjava ih svojim znanjem i spoznajom da bi došao do istina koje su u metafizici, njegova vrijednost i značaj se mjere prema visini leta.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.