Gülenova poruka saučešća povodom napada u Parizu

Gülenova poruka saučešća povodom napada u Parizu

Duboko sam potresen i tužan zbog vijesti o pogobiji više od stotinu i ranjavanju nekoliko stotina nevinih ljudi, tokom užasnog napada koji se desio u Parizu. Kakvi god razlozi stajali iza ovog napada, i ko god bio odgovoran za njega, ovom prilikom želim još jednom najoštrije osuditi svaku vrstu terorizma.

Svaki teroristički akt predstavlja težak udarac na temelje mira. Takvi gnusni napadi predstavljaju čin apsolutno neprihvatljivog zločina i moraju biti predmet osude svakoga. U situacijama kao što je ova ne postoje opravdanja iza kojih bi se bilo ko mogao sakriti, kao što su i neprihvatljiva objašnjena koja počinju riječima: „ali“ ili „međutim“.

Život predstavlja najsvetiju i najuniverzalniju vrijednost. Terorizam je, prije svega, prijetnja toj zajedničkoj vrijednosti i najprimitivniji čin u režiji čovjeka. Niti jedna religija ili vjersko shvatanje ne može biti toliko iskrivljeno da bi opravdalo takvo ponašanje.

Islam nedvosmisleno osuđuje i zabranjuje terorizam. Časni Kur'an jasno navodi: ...ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga kao da je sve ljude poubijao... Zato je za svakog muslimana ljudski život temeljna vrijednost koja mora biti zaštićena.

Musliman je simbol mira i reda, i on mora uvijek ostati takav. I kao što je nemoguće da bilo koji terorista bude musliman, tako je nemoguće i da jedan iskreni musliman bude terorista.

Koristim priliku da poželim brzo ozdravljenje povrijeđenima u tom nehumanom napadu koji je pogodio Pariz. Također, želim izraziti moje duboko saučešće i saosjećanje porodicama onih koji su izgubili živote, kao i Predsjedniku Francuske, gospodinu François Hollandeu na ime kompletnog francuskog naroda.

M. Fethullah Gülen

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.