• Дома
  • На кратко за Фетулах Ѓуелн
باورها و ارج‌گذاری‌های نادرست در بارۀ تقدیر

На кратко за Фетулах Ѓуелн

Квалификации

Фатулах Ѓулен има широко познавање на верските науки и има големо искуство во проповедање на истите. Тој е умешен автор со повеќе од шеесет книги што се преведени на многу светски јазици. Во 2008 година е прогласен за најинтелигентна личност од страна на реномираното списание Foreign Policy. Фетулах Ѓулен е долгогодишен проповедник, имам и цивилен активист, проповедник на исламот и дијалогот во Турција, но и низ целиот свет.

Образование

Ѓулен има класично верско образование во различни верски школи низ Турција. Образованието го стекнува под будно око на големите суфи учители, како што се: Рамиз Ѓулен, Мухаммед Лутфи, Хаџи Ситки, Сади Ефенди и Осман Бектеш (1951–1956).

Задолжително основно образование (1946–1949).

Домашно школување преку целосно изучување на Куранот (пред 1946г.).

Ангажмани

Имам/проповедник

Волонтер имам/проповедник во турските градови: Ерзурум, Амасја, Токат и Сивас (1955–1958).

Заменик имам во џамијата Учшерефели во Едирне (1959–1961).

Имам/предавач додека служел војска (1961–1963).

Член на јавната сала во Ерзурум (1963 г.). Конференции и говори за Руми.

Учител за Куран, Имам во џамијата Дарул Хадис на геаѓаните (1964 г.).

Главен проповедник во Кирикалеле (1965 г.).

Главен проповедник, Измир (1966–1971). 

Директор и учител во училиштето за Куран – Кестанепазари (1966–1971).

Главен проповедник во Едеремит (1972–1974).

Главен проповедник во Маниса    (1974–1976).

Главен проповедник во Измир, Борнова (1976–1980).

Волонтер проповедник низ цела Турција (1986–1989).

Почесен претседател, лидер на цивилно, социјално општество

Основач и почесен претседател на Фондацијата на новинари и писатели (1994 г.).

Учествувал на меѓуверски собири и промовирал дијалог низ повеќе настани организирани од оваа фондација (1994–1998).

Почесен претседател на Форумот Руми, Вашингтон. (1999- сè уште).

Награди / признанија

„Придонес кон хармонијата помеѓу општествата и наградата за мир“ од Фондацијата за духовноста на Киргистан (2007 г.).

Награди од Турската фондација 2000, Турк Оџаклари Вакви и Фондација на свилен пат за неговиот удел во образованието, науката и мирот (1998 г.).

Награда од ТУРКСАВ за промоција на образованието во Централна Азија (1997 г.).

Награди од Фондацијата Мехметик (општество за поддршка на војниците паднати или повредени при борбата против тероризмот) и Полицискиот оддел за значителни донации и од Фондацијата ТУСИАВ за придонес кон граѓанското општество, мирот и образованието (1996 г.).

Наградата „Нихал Атсиз“ на Турскиот свет (Türk Dünyasi Hizmet Ödülü) од Турк Оџаклари Вакфи за неговото охрабрување и придонес во образованието во Турција, Централна Азија и Балканот (1995 г.).

Прво место на листата „Најголемите 2 интелектуалци во светот“ од Фориџен полиси и Проспект Foreign Policy и Prospect (2008 г.)

Награда за градење на мир (EWI 2011 г.) за неговиот придонес во светскиот мир (2013 г.).

100 највлијателни луѓе во магазинот Тајм во листата на светски лидери (2013 г.).

Гранди Кинг Икеда Мир награда од Мартин Лутер Кинг-Џуниор, Меѓународна капела на колеџот Морехаус во Атланта (април 2015 г.).

Автор

Есеи за списанија

Статија за секое издание на месечното списание „Сизинти“ од нејзиното прво објавување во 1979 година (тираж од 700 000).

Соработник на Јени Ümit, квартално списание за религиозни студии (од 1988 година), и Јагмур, литературно списание (од 1998 година).

Соработник на дневниот весник „Заман“ со неделна страница составена од неговите објавени дела и коментари.

Книги на турски јазик

Çağ ve Nesil, 1982

Asrin Getirdiği Tereddütler-1, 1983

Renkler Kuşağinda Hakikat Tomurcuklari 1, 1985

Buhranlar Anaforunda İnsan, 1986

Ölüm Ötesi Hayat, 1987

Yitirilmiş Cennete Doğru, 1988

Dua Mecmuasi, 1988

Asrin Getirdiği Tereddütler-2, 1989

Hüzmeler ve İktibaslar, 1990

Asrin Getirdiği Tereddütler-3, 1990

Zamanin Altin Dilimi, 1991

İnancin Gölgesinde 1, 1991

Renkler Kuşağinda Hakikat Tomurcuklari 2, 1991

İnancin Gölgesinde 2, 1992

Asrin Getirdiği Tereddütler-4, 1992

Günler Bahari Soluklarken, 1993

Sonsuz Nur 1, 1993

Sonsuz Nur 2, 1994

Sonsuz Nur 3, 1994

Kalbin Zümrüt Tepeleri 1, 1994

Prizma 1, 1995

Fasildan Fasila 1, 1995

Fasildan Fasila 2, 1995

Kitap ve Sünnet Perspektifinde Kader, 1995

İla-yi Kelimetullah veya Cihad, 1996

Yeşeren Düşünceler, 1996

Fasildan Fasila 3, 1996

Prizma 2, 1997

Fatiha Üzerine Mülahazalar, 1998

Ruhumuzun Heykelini Dikerken, 1998

İrşad Ekseni, 1998

Varliğin Metafizik Boyutu 1, 1998

Varliğin Metafizik Boyutu 2, 1998

Prizma 3, 1999

Kirik Mizrap, 2000

Işiğin Göründüğü Ufuk, 2000

Kur'an'dan İdrake Yansiyanlar 1, 2000

Kur'an'dan İdrake Yansiyanlar 2, 2000

Ölçü veya Yoldaki Işiklar, 2000

Mealli Dua Mecmuasi, 2000

Fasildan Fasila 4, 2001

Kalbin Zümrüt Tepeleri 2, 2001

Kirik Testi, 2002

Çekirdekten Çinara, 2002

Prizma 4, 2003

Yaratiliş Gerçeği ve Evrim, 2003

Dua Ufku, 2003

Çocuğun Dini Eğitimi, 2003

Sabah ve Akşam Dualari, 2003

İnsanin Özündeki Sevgi, 2003

Örnekleri Kendinden Bir Hareket, 2004

Kirik Testi 1, 2004

Beyan, 2004

Bir Kutup Varlik Anne, 2004

Kur'an-i Kerim ve Hadis-i Şeriflerde Anne-Baba, 2004

Sohbet-i Canan (Kirik Testi 2), 2004

Gurbet Ufuklari (Kirik Testi 3), 2004

Renklerin Diliyle, 2004

Kalbin Zümrüt Tepeleri 3, 2005

Kendi Dünyamiza Doğru, 2005

Fikir Atlasi (Fasildan Fasila 5), 2006

El Kulubud Daria, 2007

Kalbin Zümrüt Tepeleri 4, 2008

Zihin Harmani (Prizma 7), 2008

Sükutun Çiğliklari, 2008

Enginliğiyle Bizim Dünyamiz, 2009

Книги на англиски јазик

Towards the Lost Paradise, 1996

Pearls of Wisdom, 1997

Key Concepts in the Practice of Sufism Vol. 1, 1998

The Essentials of the Islamic Faith, 2000

Questions and Answers about Islam Vol. 1, 2000 (originally published in 1993)

The Necessity of Interfaith Dialogue, 2004

Islam and Democracy, 2004

Key Concepts in the Practice of Sufism Vol. 2, 2004

Toward a Global Civilization of Love and Tolerance, 2004

The Messenger of God: An Analysis of the Prophet's Life, 2005

Religious Education of the Child, 2004

The Statue of Our Souls, 2005

Questions and Answers about Islam Vol. 2, 2005

Selected Prayers of Prophet Muhammad and Great Muslim Saints, 2006

Key Concepts in the Practice of Sufism Vol. 3, 2009

Key Concepts in the Practice of Sufism Vol. 4, 2010

Speech and Power of Expression, 2010

Јазици

  • Турски (мајчин јазик);
  • Арапски;
  • Персиски;
  • Отомански.
Pin It
Copyright © 2024 Веб-страница на Фетулах Гулен. Сите права се заштитени.