Uvod

Poznat po svom jednostavnom i skromnom načinu života, Fethullah Gülen, kojem iz ljubavi dadoše nadimak Hodžaefendi, jeste učenjak iznimnih razmjera. Ovaj svestrani čovjek rođen je u Erzurumu, u istočnoj Turskoj 1941. godine. Nakon diplomiranja u privatnoj vjerskoj školi u Erzurumu, stekao je dozvolu i počeo propovijedati i poučavati o važnosti razumijevanja i tolerancije. Njegovi napori za socijalne reforme učinile su ga jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih javnih osoba u Turskoj tokom šezdesetih godina.

Iako pojavom jednostavna osoba, Fethullah Gülen je osebujna ličnost po svojim idejama i djelima. On u cijelosti prihvata humanost, a odbacuje nevjerovanje, nepravdu i svaku vrstu zastranjenja. Njegova vjera i osjećaji su duboki, a njegove ideje i pristup problemima su i mudri i racionalni. On je živi primjer ljubavi, zanosa i ganuća, ali istodobno on je izvanredno uravnotežen u svojim mislima, djelima i sudovima.

Turski intelektualci i znanstvenici priznaju, bilo javno ili tajno, da je on jedan od najozbiljnijih i najvažnijih mislilaca i pisaca, te jedan od najmudrijih aktivista dvadesetog stoljeća Turske ili čak cijelog islamskog svijeta. No, takva priznanja za njegovo vodstvo novog islamskog, intelektualnog, socijalnog i duhovnog preporoda – preporoda sa potencijalom da se proširi cijelim svijetom – ne sprečavaju ga u nastojanju da ne bude ništa više od poniznog Božijeg roba i prijatelja svih ljudi. Želja za slavom je ista kao hvalisanje i nametanje, to je "otrovni med" koji gasi duhovnu snagu i živost u srcu, jedno je od zlatnih pravila koje on slijedi.

Gülen je proveo dobar dio života boreći se za prava obespravljenih i promičući uvjerenja i težnje muslimana, ali i čovječanstva u cjelini. On svoje boli i patnje lahko podnosi, ali ga razdiru one nanesena drugima. On osjeća svaki udarac nanesen čovječanstvu kao da je upućen direktno u njegovo srce. Toliko duboko se osjeća duhovno povezan sa ostalim stvorenjima, da je jednom rekao: "Kad god vidim list koji pada sa grane u jesen, osjećam toliku bol kao da se moja ruka otkinula."

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2024 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.