Vrlina

Svojoj duši koja će trajati i ostati vječno traži uvijek nove pozicije i izazove! I ni na trenutak ne gubi iz vida očuvanje i postojanje ovih izazova i vrlina.

* * *

Ako postoji društvo koje zatvara oči pred svim vrstama zla, poroka i loših osobina i svoju pažnju usmjerava na proganjanje svega što je lijepo, svake vrline i moralne osobe kao da je on nitkov ili kradljivac, i ako pomagači istine, realnosti i zaljubljenici vrlina nailaze na teroriziranje i torturu, i ako negativnosti ulaze u sva mjesta, onda je u tom društvu za moralne osobe utroba zemlje bolja od njezine površine.

* * *

Kažu da je vrlina ponašanje koje čovjek cijeni i uvažava. Životinje je ne poznaju i ne prihvataju. Porok jeste ponašanje ili postupak koje čovjek izbjegava i kloni ih se. To je ono što odlikuje čovjeka, jer životinje ne posjeduju ovo moralno mjerilo, i to je uistinu tako.

* * *

Osjećaj ljubavi prema uzvišenim pojmovima kao što su: vjera, narod, domovina i čast su znakovi plemenitih duša. One nikada ne prihvataju napade na ove pojmove, a ako je potrebno, onda dobrovoljno žrtvuju svoje živote na njihovom putu. Osobe koje ne posjeduju ovakve uzvišene duše ovo smatraju ludilom.

* * *

Vrlina ostaje vrlina makar u određenim okolnostima vodila šteti. Zbog toga je nepravda potcjenjivati je u ovim situacijama, a, s druge strane, neophodno je pokušati otkloniti te uzročnike štete od vrline.

Vrlina jeste duhovno stanje koje se ne interesira za zadobijanje poštovanja drugih, iako čini ono što zaslužuje poštovanje. Obmana je psihičko stanje koje očekuje poštovanje i hvale drugih za posao koji ne zaslužuje poštovanje.

Kada vrlina progovori, onda se obmana povlači u krilo sebičnosti i sluša je sa svim vrstama boli.

* * *

Spominjanje naših velikana iz prošlosti svakim dobrom je njihovo pravo i izraz naše vjernosti. To je tako jer su oni poput korijena ovog naroda koji su mu osigurali život i izvornost. Svaki pokušaj da se okleveću jeste pokušaj da se narod udalji od svoje sjajne i veličanstvene prošlosti.

* * *

Oni koji istinske velikane spominju po dobru i s poštovanjem i sami će biti spominjani po dobru. Međutim, oni koji pokušavaju steći popularnost klevećući ove velikane steći će loš glas i lošu reputaciju.

Poznavanje sebe jeste pronicljivost. Obmanutost je sljepilo. Onaj koji poznaje sebe blizu je Allahu, dž.š., i blizu je ljudi. Onaj koji je opčinjen sobom daleko je od svega, osim od sebe samog.

* * *

Vrjednovanje ranijih grešaka i korištenje toga, praštanje prethodnicima i neistrajavanje na spominjanju njihovih grešaka jeste pohvalan i razuman čin, dok je bavljenje prošlošću bez ikakvog razloga i napad na prethodnike ahmakasto ponašanje!

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.