Vjernik je simbol sigurnosti i povjerenja na zemlji

Čovjek se ne bi trebao raspravljati sa svojim roditeljem, makar bio u pravu. Osobina dostojanstva se nalazi bar djelimično kod svake osobe. Srdžba je neprihvatljiva. Čovjek koji je odgojen Muhammedovim, a.s., odgojem staložen je pred nevjernicima, a ponizan prema vjernicima.

* * *

Ako je neophodno čitati časopise i listove koji napadaju islam, treba ih čitati s oprezom i promišljanjem.

* * *

Šejtan zavodi one koji se nisu posvetili pozivu. Onaj koji ne naređuje dobro i ne zabranjuje zlo ne koristi se berićetom Objave niti će mu ikada stići dahovi nadahnuća. Oni mogu pisati knjige, ali one će biti bez optimizma, berićeta, samo crne knjige, dok vidimo dahove nadahnuća kod onih koji naređuju dobro i zabranjuju zlo. Zbog toga je naša obaveza čitati, razmišljati i sve to pokušavati dovesti i učiniti razumljivim za sve osobe. Samo na ovaj način uspjet ćemo ostati živi s našim dušama.

* * *

Trebao bi cilj svakog upućivača biti zadovoljstvo Allaha, dž.š., i da ne bude bilo kakav zahtjev ili ovosvjetska ideja njegova težnja. Moto upućivača bi trebale biti sljedeće riječi: “Kada bi moj put jednoga dana prolazio kroz Džehennem, trudio bih se i tamo naći onoga kome bih dostavio istinu i suštinu!” Ovo je slika muslimanskog aktivista koji nam treba u sadašnjem vremenu.

* * *

Patuljaste osobe, s obzirom na njihovu osobnu vrijednost, stalno se pokušavaju okružiti osobama sitnih duša i blijede osobnosti. Oni misle da će možda na ovaj način izgledati većim od onih koji su oko njih.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.