Narod

Narod

Pojedinci koji su odlučili biti pozitivni elementi u životu svoga naroda zaboravili su svoje osobne interese, ali oni nikada ne zaboravljaju nikakav interes naroda bez obzira kako on bio zanemariv.

* * *

Najvrjedniji jeste onaj narod koji svoje poslove vodi u okrilju jedinstva i harmonije i koji pridaje važnost mišljenju ljudi. Ovo je u vezi s prihvatanjem pojedinaca ovog naroda da narod odgajaju u vjeri, jeziku i povijesti.

* * *

Kritika koja nam je upućena od osoba koje volimo i u čiju ljubav smo sigurni trebala bi nam biti nešto najdraže. U protivnom, čovjek će uz gubljenje velikog broja svojih prijatelja ostati u situaciji da su mu mnoge njegove manjkavosti nepoznate i bit će uskraćen za mogućnost njihovog ispravljanja.

* * *

Jedna od najvažnijih stvari koja je naš narod dovela do slabosti jeste naša naivnost pred prevarantima koji nam se pokazuju u odjeći prijatelja. Stanje je takvo da je obaveza čovjeka da ne bude zavaran svakim obećanjem i da nema povjerenja u svakog vođu.

* * *

Ako su prijevare i obmane u bilo kom narodu postale dokaz razuma i oštroumnosti, onda znaj da se rak u velikoj mjeri proširio tijelom tog naroda i teško je nadati se njegovu ozdravljenju. A poboljšanja koja se vide na tijelu naroda su samo zadebljanja koja je prouzročio zloćudni tumor, a nisu pokazatelj zdravlja i snage.

* * *

Narod u kojem su postojeće veze među njegovim članovima snažne poput porodičnih veza bit će sposoban za postojani hod naprijed. Međutim, ako je među njegovim članovima nestalo ljubavi, iščezlo povjerenje, a neprijateljstvo zavladalo, ovakvi narodi ne mogu biti narod u pravom značenju te riječi i ne posjeduju nadu za budućnost.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.