Mjere ili osvjetljavanje puta

Otvori svoja prsa svima..., otvori ih koliko god možeš..., neka budu kao more..., da bi se ispunila vjerovanjem i ljubavlju prema čovjeku...! Ne ostavi mimo tvoje pažnje nijedno žalosno srce kome nećeš pružiti ruku.

Na loša djela uzvrati dobrim djelima. Ne brini se mnogo o ponašanju kome treba taktičnosti. Svaki čovjek postupcima i ponašanjem proturiječi svojoj prirodi i moralu. A ti, izaberi sebi put velikodušnosti! Budi dostojanstven i velikodušan čak i pred onima koji ne znaju pravila ponašanja i morala.

Najvažnije čime se odlikuje srce koje vjerovanje trese jeste da ono voli ljubav i prezire neprijateljstvo... Onaj koji sve mrzi i svakog izbjegava ili je osoba koja je svoje srce šejtanu predala ili je bolestan. A ti, neka tvoj zaštitni znak bude ljubav prema čovjeku i ljudskosti.

Junaci ljubavi su samo oni koji su u stanju izgraditi svijet ljubavi, svjetlosti i sreće u budućnosti. Na usnama junaka ljubavi nalazi se osmijeh ljubavi; njihova srca su nastanjena ljubavlju; njihova viđenja šire humanističke osjećaje; svima namiguju migovima ljubavi, a u izlasku i zalasku Sunca, u sjaju i skrivanju zvijezda vide poruke ljubavi.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.