Kolebanje i stabilnost

Kao što su otkrivanje Istine i ljubav prema njoj važni, isto tako su važni pridržavanje, predanost i postojanost na Istini. Onome koji svojim duhom stigne do svjetla Istine teško je promijeniti pravac i put. Oni, pak, koji s jutrom i večeri mijenjaju svoja mjesta molitve to su jadnici koji nisu stigli do Istine, ili su maloumnici koji nisu na pravi način spoznali njezinu vrijednost.

* * *

Sretnici koji su svoja srca učinili obalama mora Istine ne poznaju mogućnost utoljenja žeđi njome. Vidiš ih kada god valovi Istine udare o obale njihovih srca da sa svom čežnjom i željom uzviknu: “Ima li još?” Ovi su završili s traženjem puta... Oni su otkrili svoje mjesto molitve i njihove duše su se smirile.

Oni koji se kolebaju - kratkovidni su i ne poznaju načine traganja ili nemaju spoznaju i ne uočavaju razliku između traganja, s jedne strane, i otkrivanja i osvajanja onoga za čim tragaju, s druge strane. Onaj koji traga je taj koji će naći i osvojiti, dok oni koji sjede na svojim mjestima i koji misle da su ostvarili svoje želje... - oni će ostati na svojim mjestima i kružiti oko sebe cijeloga života.

* * *

Oni koji čuvaju svoje pozicije i ne napuštaju ih znaju da je ova briga prvi uvjet pobjede nad neprijateljem i stizanja zacrtanom cilju. Oni koji zanemaruju svoje pozicije na frontu neka znaju da su ušli u krug propasti od trenutka kada su napustili svoja mjesta i udaljili se od njih.

* * *

Svaki onaj koji pobjegne s fronta bit će kriv prvenstveno pred svojom savješću, potom pred poviješću, a onda i pred budućim pokoljenjima... Kriv je pred sobom jer je dobio šamar za hod suprotno od cilja. Postojanost na poziciji i bdijenje na frontu smatraju se simbolom hrabrosti u svakom velikom pozivu. Međutim, robovi svojih ega koji se povijaju kako vjetar puše ovo ne mogu shvatiti. Oni u osnovi ovo i ne žele shvatiti. Istinskom čovjeku, pak, kada spozna i shvati Istinu, ne mogu razni profiti i interesi sputati noge, niti strah može da mu prepriječi put i da mu onemogući hod, niti ga strasti mogu zavesti i vezati za ovaj svijet. Oni to ne mogu jer ih on sve prevazilazi; on je poput ptice koja je raširila krila i poletjela.

* * *

Kolebljivci prilikom vršenja vjerske obaveze mijenjaju svoja mišljenja i pozicije bez oklijevanja. Zbog toga vidiš da povjerenje drugih ne gube samo oni, nego i njihovi prijatelji i braća po pozivu. Pa kao što se potresa i ruši organizirani hod zajednice ili porodice izlaskom nekog od njih, urušava harmonični hod i ukazuju se poremećaji u njoj, također izlazak nekih članova iz ideološki harmonične i skladne zajednice vodi njihove prijatelje u razočaranost i pesimizam, a njihove neprijatelje guši u zavidnosti i radosti.

* * *

Onima koji padaju na dno kolebanja i nepostojanosti i koji s vremena na vrijeme krše ugovor na koga su se obavezali doći će dan u kome će izgubiti povjerenje u sebe i potpadat će, malo-pomalo, pod utjecaj drugih. Prolaskom vremena ovi paralizirani duhom će u potpunosti izgubiti svoju osobnost. Uslijed toga postaju štetni elementi kako za sebe, tako i za društvo u kome žive.

* * *

Ovi koji budu skršeni pred sitnim obračunavanjima funkcije, popularnosti, pozicije ili strasti..., šta će reći i kako će se ponašati kada profiti poput duge okruže horizont poziva i kada se on posveti ovome svijetu? Kako će se ponašati u danima u kojima strah, teror i smutnje okruže poziv?!

* * *

Povijest čovječanstva je puna pripovijesti o hiljadama heroja koji su zagospodarili gradovima, kulama i tvrđavama svojom borbom, znojem i krvlju, a onda - kako su zauvijek izgubili ove gradove i kule odvratnom izdajom samo jednog izdajnika. Ovi događaji su samo primjeri mnogih tako da je moguće napisati zasebno knjigu o tome u okviru svake zajednice.

* * *

Ah... ah, o, ti ubistvena popularnosti, nevjernička strasti i beščasna žudnjo! Koliko je duša izišlo iz vaših domova i uvehlo nakon prve posjete! Koliko je srca otpalo u vašim domovima poput žutog jesenjeg lišća! Koliko je visokih figura čulo vaše zavodljivo kikotanje pa napustilo hram i postalo redovnim posjetiteljima barova!!! Dakako, koliko je i hrabrih došlo do vas i preobrazilo se u strašljive kukavice! Koliko se muškaraca pretvorilo u mehkušce i slabiće! Koliko je mladih zbog blizine s vama ostarjelo i otišlo!

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.