Ka vojskama upute

Naš Poslanik, s.a.v.s., je hadž obavio samo jedanput, ali je cijeli svoj život proveo u dostavljanju Objave i upućivanju.

* * *

Onome koji ne radi po zahtjevima Allahovih, dž.š., blagodati i dobročinstava koji su mu pruženi presušuju svi izvori.

* * *

Neke kapi suza mogu biti sredstva otvaranja brojnih srca.

* * *

Nije veliki onaj koji izvrši velike poslove i postavi velike planove, nego je to onaj koji ima za cilj postizanje Božijeg zadovoljstva i bude dostojan da mu Allah, dž.š., kaže: “Ja sam tobom zadovoljan!”

* * *

Čuvaj se odgađanja trenutka polaganja sjemena ka vremenu sjetve, jer, u protivnom, tvoji će napori u oba slučaja nestati poput prašine.

* * *

Naše djelovanje na Allahovoj, dž.š., zemlji podsjeća na raspolaganje državnom imovinom.

* * *

Ako imaš više jaja i pilića, nemoj ih stavljati u istu košaru!

* * *

Svaki vjernik bi trebao postaviti svoje vjerovanje na temelje prakse. Pa ako ovo praktično vjerovanje utječe na ljudske osjećaje, bit će usmjereno na njegovo ponašanje i postupke.

* * *

Kada prestanu vjerničke usluge, počinju stizati iskušenja!

* * *

Kada grijesi počnu nervirati čovjeka, to znači da je počeo razlikovati dobro djelo od grijeha.

* * *

Izobilje je neprijatelj uspjeha. Muslimani neće doživjeti uspjeh dok ne budu živjeli na skroman način poput komandosa.

* * *

Važno je kod pozivanja u islam da uzeta tema bude povezana s iskrenošću i dobro prihvaćena i da niko ne pokušava upućivati osobe koje su na višem nivou, jer to može polučiti negativnu reakciju. Ne bi trebao sin ništa govoriti svome ocu, učenik učitelju, radnik svome majstoru. Ebu Talibovo neprihvatanje poziva Vjerovjesnika, s.a.v.s., tema je na kojoj se treba zaustaviti i temeljito je proučiti.

* * *

Iako planiranje ne mijenja sudbinu, ono, međutim, spašava čovjeka od napadanja na sudbinu.

* * *

Pozitivan sud je jedno, a pozitivan sud i nepovjerenje je nešto sasvim drugo... Oni koji posjeduju intuitivno znanje mogu odrediti pozicije i jednog i drugog.

* * *

Ni zbog kakvog razloga nije moguće žrtvovati oca i majku. Međutim, ako sprječavaju hizmet islamu, onda im se ne može biti poslušno. Osim u ovom slučaju, poslušnost roditeljima pribavlja berićet životu djece.

* * *

Dopušteno je dati poklone zlikovcima koji u svojim životima poznaju samo činjenje zla. Trebamo se sjetiti poslovice koja kaže: “Čini dobro drugima, zarobit ćeš srca njihova! Kako dugo dobročinstvo čovjeka robom čini!”

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.