Čovjek poziva

Čovjek poziva

Čovjek poziva je osoba koja je svoje srce vezala s pozivom na takav način da se ne koleba plivati u morima znoja radi njega. On je sazreo do te mjere da se, kada dođe do cilja, usteže od svega i svakome daje njegovo pravo. On je krajnje obziran prema svome Stvoritelju. Svaki dah koji pusti na putu poziva jeste spominjanje (zikr) i slavljenje (tesbih) Allaha, dž.š. Svaka osoba koja ima veze s pozivom kod njega je cijenjena i poštovana. Zahvaljuje takvima na svakoj uspješnoj usluzi koju učine pozivu, ali bez pretjerivanja, jer on vjeruje u volju svoga Gospodara..., tj. on je uravnotežena osoba.

Kada god se pojavi zadatak koga se niko ne prihvata, smatra sebe najodgovornijim za to u odnosu na ostale. On je pravedan i poštuje svakoga ko pomaže Istinu, podupire je i radi na njezinom putu. Kada njegove institucije i planovi propadnu, kada se pocijepa jedinstvo njegove zajednice i njihova se snaga rasprši, on ne gubi vjeru, nadu ni optimizam, nego ih pokušava iznova okupiti. Kada uspije u okupljanju i stigne na vrh, ne zaboravlja biti ponizan i velikodušan.

On je realna i pronicljiva osoba. Od početka zna da je ovaj put neravan i težak, ali posjeduje odlučnost i vjeru kojom vidi da on taj put, kada bi bio pun i džehennemskih uvala, može prijeći. On voli i ludo je zaljubljen u svoj poziv zbog koga je stavio i svoj život na kocku..., potpuno mu se predao i žrtvuje na njegovom putu svoj život i sve što posjeduje, a da ni u jednom trenutku ne pomisli da je učinio bilo kakvu žrtvu.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.