Koje su karakteristike i šta je bit Allaha, dž.š.?

Koje su karakteristike i šta je bit Allaha, dž.š.?

Allah, dž.š., je u potpunosti drugačiji od onoga što je stvorio, od suštine i specifičnosti svih Njegovih stvorenja. Ali, čovjek na ovom ograničenom svijetu uvijek razmišlja ograničeno, vidi ograničeno i čuje ograničeno.

Da, sve ono što čovjek vidi na ovome svijetu proporcionalno je broju pet u jednom milionu. Toliko i čuje. Naprimjer, čovjek ne čuje glas koji u jednoj sekundi napravi 40 vibracija. Također ne čuje vibracije čije brojke prelaze hiljadu. Ako je tako, onda je čovjeku data ograničena mogućnost da čuje glasove. A to je samo jedan mali dio jednog miliona. Njegovo polje slušanja i vidljivosti je jako tijesno i ograničeno. Čovjek koji toliko ograničeno vidi, čuje i zna, ako kaže za Allaha da se On ne vidi i pita se kakav je On, znači da Mu pripisuje kvantitet i kvalitet i da, razmišljajući o Allahu, dž.š., jednostavno ne zna svoju granicu. Ko si ti, šta si i šta znaš da bi znao Allahovu, dž.š., bit!? Allah, dž.š., je daleko od količine (kvantiteta) i kakvoće (kvaliteta), i toliko je uzvišen da se ne može izmjeriti tvojim manjkavim kriterijumima! Da brzinom svjetlosti odeš trilion godina u metafizički svijet i da vidiš period od isto toliko godina, poslije toga da nagomilaš sve te vasione jednu nad drugu, sve to, naspram Allahova, dž.š., Bića, ne može biti ni mikroskopske veličine! Mi još ne znamo oblast Antarktika, a kako i otkud ćemo znati kakvoću Allaha, dž.š., u Čijoj su ruci vlast i sve postojeće prostranstvo kojim On upravlja! Allah, dž.š., zato što je Allah, po definiciji je iznad svih naših zamišljanja, iznad svakog “iznad”...

Teolog kaže: “Allah je drugačiji od svega onoga što ti dođe na pamet”, dok sufija govori: “On je iza svega onoga što ti prođe kroz glavu, i iza toga “iza”. I ti si uvijek, sa zavjesama koje te pokrivaju, u nekom staklenom poklopcu…”

Descartes kaže: “Čovjek je sa svim svojim čulima ograničen! Nešto što je ograničeno ne može razmišljati o neograničenom.” A Allahovo, dž.š., postojanje je neograničeno i beskrajno. Na osnovu toga, čovjek kao biće koje razmišlja ograničeno ne može shvatiti Njegovu kakvoću! Njemački književnik Goethe ovim riječima objašnjava Božije neviđeno postojanje: “Tebe spominju sa hiljadu i jednim imenom, o, Ti, koji postojiš, a nevidljiv si! Ne sa hiljadu, već sa hiljadama imena da te spominjem, opet Te ne mogu veličati kako treba – jer Ti si iznad svakog opisa!”

Mislioci prosuđuju da je Allah, dž.š., Postojeći, ali da se oblik Njegova postojanja ne može shvatiti. Allah, dž.š., tj. oblik Njegova postojanja nije nešto što čovjek može razumjeti i znati. Oko Njega ne može vidjeti, niti Ga uho može čuti! Kada je tako, onda ti u vezi sa Njim samo slijedi učenje vjerovjesnika, i tako trebaš vjerovati!

Kako će se znati Allahov oblik postojanja kada je On izvor (ishodište) i uzrok postojanja i znanja?! Naše postojanje je sjenka svjetlosti Njegovog postojanja, a naše znanje je samo jedno zrno Njegovog ogromnog Božanskog znanja. Naravno, na jednom nivou postoji put spoznaje Allaha i postajanja vlasnikom znanja, ali taj put je u potpunosti drugačiji od spoznaje ostalih stvari... Oni koji su krenuli da spoznaju Allaha, dž.š., na pogrešan način, oni su nesretnici koji nisu mogli uništiti oholost svojih strasti, niti čuti i okusiti šta im govori savjest, i oni su ti koji, u ime nauke i filozofije, objašnjavaju svoje zablude glupošću i besmislicama: “Tražio sam Allaha, ali Ga nisam mogao naći.”

Allah Svoje postojanje i neophodnost Svoga postojanja prikazuje i u vanjskom, pojavnom svijetu i u unutarnjem čovjekovom svijetu, u uzdignuću srca i duše, u srčanom i duševnom kretanju; On daje da se osjeti u dubinama naše duše. Taj osjećaj savjesti korijen je svih naših znanja; on je jači od svih ograničenih znanja, svijesti, pameti i misli koje se nalaze u nama. Pa iako je tako, mi se više puta odvojimo od tog, unutrašnjeg osjećaja i zapadamo u greške i zablude.

Svemir je sačinjen od hiljadu jezika i hiljadu žica koji nas podsjećaju na to. Kur’an je svojom rječitošću najveći podsjetitelj, a naš pejgamber Muhammed, a.s., najsavršeniji je dostavitelj.

“Ja ne mogu stati ni na nebesima ni na Zemlji”, reče Istina;
“saznade se Tvoja riznica iz izvora svih jezika!”
Hazreti Ibrahim Hakkî
Pin It
  • Napravljeno na .
© 2024 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.