Mi smo rekli: “Udarite ga jednim njezinim dijelom” – i eto tako Allah vraća mrtve u život... (Al-Baqara, 73)

فَقُلْنَا اضْرِبُوهُ بِبَعْضِهَا كَذَلِكَ يُحْيِي اللّهُ الْمَوْتَى
Mi smo rekli: “Udarite ga jednim njezinim dijelom” – i eto tako Allah vraća mrtve u život... (Al-Baqara, 73)

U ovom ajetu vidimo dvije osnovne stvari koje, na prvi pogled, privlače pažnju. Kao prva stvar pojavljuje se Allahovo, neka je Uzvišen, iskušavanje sinova Israilovih u nečemu čime su zadojeni dotle da ga nisu u stanju ostaviti. To iskušavanje je bilo s ciljem da se provjeri njihova privrženost i obavještavanje drugih o posljedicama tog iskušavanja. Kao druga stvar, izdavanje navedene zapovijesti se pojavljuje da se definitivno prestane s obožavanjem krave koje je u dato vrijeme bilo rašireno među sinovima Israilovim. Polazište zapovijesti je privrženost roba koja se ogleda u iskrenom vjerovanju u Jednost te istrgavanju iz srca i otklanjanju iz života svega što protivrječi iskrenom vjerovanju u Jednost.

Međutim, sinovi Israilovi nisu, na prvi pogled, razumjeli zapovijest i nisu izvukli preciznu pouku koja se nalazi u ajetu. Budući da se krava i u Egiptu smatrala svetom, ni sinovi Israilovi nisu mogli, slično kao što se i nama ponekada dešava, razumjeti mudrost postupanja po zapovijesti, niti shvatiti vezu između onog šta očekuju i zamišljaju u vezi sa zapovijestima koje im dolaze s poslanjem. To ih je navelo da se opredijele za odgađanje izvršenja s raznim izgovorima, da bi dobili na vremenu i to izbjegli, umjesto da zapovijest odmah izvrše.

Kao što su potrvrdila kasnija događanja s teletom, pokazalo se da oni nikad nisu definitivno raščistili s obožavanjem krave koje su naslijedili od Egipćana. Osim toga, oni su smatrali da će klanjem krave, koja se kod nekih zajednica smatra svetom, oglasiti svoju nepokornost vladavini faraona, iako je ta zapovijest, tj. klanje krave, bilo jedno od načela poslanja Musaa, a.s. Zato su oni, ocijenivši zapovijest nepodnošljivom, pitali: Zbijaš li ti to s nama šalu?

Kontekst ajeta nam objašnjava isprike koje su sinovi Israilovi iznosili i iza njih se krili, zatim i čvrstu i nepokolebljivu odluku jednog časnog vjerovjesnika.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2023 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.