Vama je poznato ono što se dogodilo onima od vas koji su se o subotu ogriješili... (Al-Baqara, 65)

وَلَقَدْ عَلِمْتُمُ الَّذِينَ اعْتَدَواْ مِنكُمْ فِي السَّبْتِ فَقُلْنَا لَهُمْ كُونُواْ قِرَدَةً خَاسِئِينَ
Vama je poznato ono što se dogodilo onima od vas koji su se o subotu ogriješili, kao i to da smo im Mi rekli: “Budute majmuni prezreni”! (Al-Baqara, 65)

Prema Mudžahidovome mišljenju, metamorfoza (مسخ) koja se pojavljuje u ovom časnom ajetu je – to Allah najbolje zna – metamorfoza odgoja i načina ponašanja, više nego metamorfoza lika. Njome se hoće reći da su ljudi, sa stanovišta odgoja i svoje prizemne naravi, pali na razinu majmuna. Odgojna metamorfoza otvara vrata svoga širenja i prenošenja na mnogobrojne generacije. Takva metamorfoza se može vidjeti i na primjeru nekih sadašnjih društava.

Kao što riječ “subota” (السبت) može imati značenje jednog dana u sedmici, ona može, također, biti izvedena iz etimološkoga korijena za naziv dana namijenjenog odmaranju, koji židovi slave i provode ga u bogoslužju. Posljednje tumačenje je tačnije.

Prema posljednjem tumačenju, poruka ovog ajeta može biti slijedeća: Ti židovi, koji nose neznatno malu odgovornost, zastupljenu u samo jednom danu namijenjenom bogoslužju, udaljili su se i od tako neznatne odgovornosti, prekršili su obavezu koju su sebi bili nametnuli naspram Stvoritelja. Ta obaveza je bila nešto normalno zbog toga što su stvoreni kao ljudi, a obavezno zbog toga što su oni ‘odabrani kod Boga’. Posežući za navedenim prijestupom i grijehom, pali su na razinu nedostojnu čovjeka, obezvrijedili vrijednost odabranosti ispred drugih ljudi i naroda. Zato Allah njihovu razinu čovječnosti, osjećanja i misli poistovjećuje s naravima majmuna u području misli, filozofije i života. To se sve odražava na njihovu vanjsku pojavnost, s kojom se doimaju jadni i bijedni.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.