Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate. (Al-Baqara, 185)

يُرِيدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرََ
Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate. (Al-Baqara, 185)

Općevažeće je pravilo da u vjeri nema bilo kakve prisile. Ono što se čini da je teško, u vjeri je sredstvo olakšanja. Skraćivanje namaza tokom putovanja, olakšica mršenja tokom ramazana zbog posebnih okolnosti, kao i propisivanje tejemmuma - sve su to rješenja na kojima se ispunjava zbir olakšanja i olakšica u teškim i zamornim situacijama. Postoji, čak, i oprost za grijehe počinjene kao proizvod zaborava. Ko tokom ramazanskog posta nešto pojede, ili popije, iz zaborava, post ne pokvari, već mu se to računa kao poklon od Uzvišenog Allaha.

Nekih vrsta obaveza se može osloboditi, bilo s trajnim ili privremenim razlogom, da bi se slijedio put olakšanja. Stoga se može reći da postoje mnogobrojne vrste obaveza i lijepih ibadeta od kojih se svaka može ubrajati među osnove stizanja do vječne sreće, kao što je suprotstavljanje nagonima koji navode na zlo, duhovno uzdizanje, navikavanje na strpljivost, pripremanje za budući svijet i stjecanje blagodati uspjeha u tome. Međutim, čim se s nečim suočimo kao s teškoćom, ispunjava se zamjena, nadomjestkom jednostavnijim i lakšim, ili se ona sasvim otkloni, a riznica nagrada se vezuje uz široku kapiju nauma (نية). Takav je primjer naknadnog obavljanja namaza, davanje skromne iskupnine (فدية), ili oslobađanje od obaveze, ukoliko nastane potpuna nemogućnost ispunjenja.

Teškoća ili lahkoća pridržavanja vjerskih propisa stoji u obaveznoj srazmjeri s duhovnim stanjem ljudi i razinom njihovog obrazovanja, onoga na šta su se navikli, itd., zato što vjera spaja sve razine i slojeve društva. Inače, svi sljedbenici vjere, bili oni profesori, radnici, ili sluge, muškarci ili žene, od vjere mogu dobiti šta žele, prema potrebama i sklonostima. Svi mogu uživati slast primjene propisa i zabrana u vjeri, svako prema svome rangu. Međutim, ako pogledamo specifične vrijednosti islamskih odredaba i zabrana, vidjet ćemo da su one pune lahkoća, olakšica, tolerancije i blagosti.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2023 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.