Slični su onima koji potpale vatru, i kad ona osvijetli njihovu okolinu... (Al-Baqara, 17)

مَثَلُهُمْ كَمَثَلِ الَّذِي اسْتَوْقَدَ نَاراً فَلَمَّا أَضَاءتْ مَا حَوْلَهُ ذَهَبَ اللّهُ بِنُورِهِمْ وَتَرَكَهُمْ فِي ظُلُمَاتٍ لاَّ يُبْصِرُونَ
Slični su onima koji potpale vatru, i kad ona osvijetli njihovu okolinu, Allah im oduzme svjetlo i ostavi ih u mraku, i oni ništa ne vide. (Al-Baqara, 17)

Ovaj časni ajet opipljivim i vidljivim primjerima ilustruje i pogledima izlaže imaginarni svijet licemjera.

Imajući u vidu da licemjeri žive među muslimanima i s njima se miješaju, s vremena na vrijeme im se ukazuje pogodna prilika da osjete svjetlost vjerovanja. Međutim, licemjerje nastanjeno u njihovim srcima i glavama sprječava ih da tu svjetlost koriste.

Dakako, licemjeri su se izokrenuli u položaj u kome ne vide iako su im oči otvorene, bilo zbog nezainteresovanosti za zapaljenu svjetlost koju u ruci nosi najčestitiji Poslanik, s.a.v.s., zbog toga što je preziru ili zbog toga što odbijaju svoju urođenu spremnost na to. Međutim, oni se i pored toga suočavaju s upaljenom svjetlošću koja se nudi pogledu. Ali, umjesto da je gledaju očima vjerovanja, oni sumnjom i oklijevanjem neutrališu snagu koja im navire u dušama i otklanjaju njen utjecaj. I sam izraz “potpaliti vatru (استوقد)” pokazuje da oni znaju kako će se narav te svjetlosti pretvoriti u vatru koja prži, umjesto što je mogla biti korištena u savladavanju puta.

Kad se radi o nevjernicima, oni uglavnom ne znaju šta je vjerovanje, niti šta je svjetlost koja iz njega izvire. Oni tu svjetlost nisu vidjeli, niti su ulazili u njeno blagodarno ozračje. Zato oni, kad s ovim ili onim razlogom na sebi osjete zrake te svjetlosti, s izuzetkom u onim najtvrdokornijim, nastoje je se pridržavati i ostatak života provesti kao odani vjernici. Nema sumnje da razlici između svjetlosti i tame, između vjerovanja i nevjerovanja, u tome pripada važna uloga. Muslimani koji su prethodno bili zaokupljeni nekim drugim stvarima, kad su ugledali tu svjetlost, ušli su u jedan novi svijet, zapravo u svijet obuhvaćen islamom i njegovom privlačnošću. Zato, kad upoređujemo one koji, čim čuju za islam, odmah ga upoznaju, krenu vjerovati i u njemu živjeti, s muslimanima koji su rođeni u islamskim zemljama, oni ‘osim rijetkih među njima’, na jasan način razumijevaju ispravnost onoga što smo naprijed rekli.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.