O, vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju namaza! (Al-Baqara, 153)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ
O, vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju namaza! Allah je doista na strani strpljivih. (Al-Baqara, 153)

Riječ “strpljenje” (صبر) znači nemijenjanje stanja i misli vjernika, smirenost i neuzrujavanje prilikom prve pomisli koja poziva u griješenje, vodi u pobuđivanje loših osjećanja i reagovanja. Znači i nemijenjanje stanja tokom prvog trenutka u suočenju s nekom naredbom o poslušnosti ili pozivom na nju. Časni hadis koji kaže: “Strpljenje je u suočenju s prvim izazovom” odslikava taj smisao. Inače, strpljenje popraćeno potresanjem prilikom suočenja s prvim izazovom te strpljenje s naknadnim olakšanjem i smirenjem nije strpljenje u punom smislu.

Poželjno je ovdje ukazati na to da se najveće strpljenje ogleda u pokornosti Allahu, slijeđenju Njegovih zapovijesti i klonjenju Njegovih zabrana, zato što čovjek do tvrđave Jednosti i horizonata pobožnosti može stići samo pokornošću. Tek nakon dostizanja tih razina čovjek je spreman prihvatati sve što dolazi od Uzvišenog Allaha.

Onima koji su se odlučili da krenu na putovanje ka vječnosti ovdje želimo reći: Ako ste se odlučili da krenete na put ka nekom cilju, oko kojeg se šire svi mirisi vječnosti, u stizanju do takvog cilja je potrebno slijeđenje jednog dugog i napornog puta. U skladu s pravilom ‘Shodno uloženom trudu, postižu se plemeniti ciljevi’, put u visine vodi kroz brda i doline, vrhove i padine, a onaj ko ga slijedi izlaže se brojnim teškoćama, naporima i opasnostima. Zbog toga što u čovjeku postoji nagon koji stalno navodi na zlo, stalno otvoren došaptavanjima šejtana, njegovim podstrekavanjima i zavođenju, a izvan toga su ateisti, negatori i nasilnici koji vrše različite vrste nasilja, podvale, napade i obmane. Stalno živite u materijalnim i idejnim krizama, nastojite podnositi stiskajući zube, u vrijeme kad vas prisiljavaju da tražite odgovor na mnoge probleme koji u svako doba dolaze zdesna i slijeva. Ako niste spremni na to i mirni sa stanovišta i duha i tijela, a još niste ni dobro uvježbani, niste dovoljno psihički stabilni, na tom putu ćete se izgubiti i zalutati. Nećete ga moći uspješno slijediti, ili će on završiti u nekoj ideološkoj dolini koja protivrječi vašim temeljnim mislima i osjećanjima.

Prva utvrda u odbrani od takvih pretpostavljenih opasnosti jeste pridržavanje strpljenja, jer ono je čvrsto tlo kroz koja stopala neće propasti. Mjera uspjeha se rješava u okrilju strpljenja, a na mapi strpljenja se ocrtava raspuće puta ka dobru i puta ka zlu. Istinska pokornost Uzvišenom Allahu ispunjava se samo uz strpljenje i njegove podsticaje. Putem strpljenja je moguće uspinjanje ka vrjednotama islama, vjerovanja i dobročinstva. Ako čovjek tokom svoga cijelog života ima cilj da se uspinje pravcem od vjerovanja ka spoznavanju, a od spoznavanja ka ljubavi i strahopoštovanju, te se želi naslađivati pravim duhovnostima i tako doći do istinskog sjedinjenja, mora se snabdjeti velikim strpljenjem koje će biti oslonac njegove snage i njen izvor, njegov prijatelj koji se od njega nikad ne odvaja.

Ako se razmisli o vrstama strpljenja, shvatit će se da je to Prvi član Prve tačke Pravilnika za uspon pripadnika ljudskog roda.

Namaz koji, također, sadrži vježbanje strpljenja, najvažnije je sredstvo stabilizovanja vjerovanja, čišćenja duše i dolaska do čistog tijela. To je najvažnije sredstvo u međusobnom razumijevanju, usaglašavanju i društvenom ujedinjavanju. To je maršruta lađe vjerovanja, stepenište za uspon srca.

Svako ko svoje vjerovanje putem namaza čini dijelom svoje izvorne naravi i sredstvom kojim čisti dušu, pročišćava, proširuje i produbljuje život srca, ko u čistoj i blagoj atmosferi namaza osjeća da pripada zajednici poput “utvrđene zgrade”, ko sve to ispunjava može jednostavno sve prepreke na putu pobožnosti prebroditi i stići do željenog cilja.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.