Kako će Allah ukazati na Pravi put onim ljudima koji su postali nevjernici... (Ali `Imran, 86)

كَيْفَ يَهْدِي اللّهُ قَوْمًا كَفَرُواْ بَعْدَ إِيمَانِهِمْ وَشَهِدُواْ أَنَّ الرَّسُولَ حَقٌّ وَجَاءهُمُ الْبَيِّنَاتُ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ
Kako će Allah ukazati na Pravi put onim ljudima koji su postali nevjernici, nakon što su bili vjernici i tvrdili da je Poslanik istina, a pruženi su im i jasni dokazi? Allah neće ukazati na Pravi put narodu koji sam sebi nepravdu čini. (Ali `Imran, 86)

Oni koji staju na stranu zlih pomagača nevjerovanja i neistine, nakon što su posvjedočili vjerovanje, uvidjeli ljepotu istine i odvratnost zla, samo su zalutale i zle osobe. To su loši pojedinci čiji su urođeni osjećaji skrenuli i po zlu krenuli pa su sklonost upućenosti izgubili dotle da im Allah udjela u njoj ne daje, niti ih na Pravi put upućuje. Ne upućuje ih zato što su ušli u masu pokreta udaljenog od centra islama, što su u psihološkom stanju u kojem slijede udaljavanje i javno nastupaju kroz suprotstavljanje i klevetanje centra, a to vodi u dodatno obolijevanje srca.

Oni smatraju da su i s takvim postupcima i nastupima vjernici. Pošto vjernici misle da ih istinski znaju kao dio svoje zajednice, a oni zapravo na neki način pružaju usluge nevjerovanju, ateizmu i jačanju duha sekularizma, takvi vjernike jednostavno uvlače u dodatne nevolje i brige.

Budući da je islamu poklonio posebnu svjetlost, poput sunčeve svjetlosti u poređenju sa svjetlostima drugih vjera, Uzvišeni će one koji se od te svjetlosti udaljavaju držati u trajnoj zabludi. Ni u čemu oni neće biti upućeni. Život i vrijeme će potrošiti u zaslijepljenosti, s kojom ništa neće naći niti znati. Bit će loš uzor zalutalim pojedincima i skupinama.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.