Poruka Fethullaha Gülena povodom pandemije koronavirusa

Poruka Fethullaha Gülena povodom pandemije koronavirusa

Na početku želim iskazati saučešće porodicama svih onih koji su izgubili živote tokom posljednje epidemije koronovirusa koja je prouzrokovala smrt na hiljade ljudi u mnogim dijelovima svijeta. Također molim za brzo ozdravljenje svih onih koji su trenutno bolesni.

Želim iskazati svoje puno uvjerenje da će zvaničnici javnog zdravstva koji se bore kako bi obuzdali epidemiju, u skladu sa naučnim saznanjima i prethodnim iskustvima preduzeti efikasne mjere predostrožnosti.

Kao dio građanske i ljudske odgovornosti, svako od nas je dužan da poštuje i primjenjuje savjete medicinskih eksperata i predstavnika javnog zdravstva u zemlji u kojoj živi.

Naša ljudska savjest nam nalaže da se saosjećamo sa onima koji pate, bez obzira na to u kojem dijelu svijeta žive, odnosno da dijelimo njihovu bol i učinimo sve što je u našoj moći kako bi umanjili njihovu patnju.

Preduzimanje mjera predostrožnosti u cilju očuvanja javnog zdravlja predstavlja jedan oblik aktivne molitve (dove). Još jedna važna stvar koju u ovom trenutku možemo učiniti jeste tužnog srca i uz dovu na jeziku pokucati na vrata Gospodara čitavog čovječanstva.   

Aktivna molitva(dova), koja podrazumijeva preduzimanje mjera predostrožnosti i iskrena dova jezikom, obaveza su svakog sluge Božijeg.

Zato pozivam sve ljude da se mole za zdravlje i sigurnost čitavog čovječanstva u ovim teškim trenucima.

Molim Gospodara Milostivog i Samilosnog da spasi čovječanstvo od ove pandemije, da podari izlječenje onima koji su bolesni i snagu onima koji su izgubili svoje najmilije. Na kraju, molim Gospodara da pomogne svim zdravstvenim uposlenicima, javnim zvaničnicima, dobrovoljcima i aktivistima koji se bore protiv ove zaraze.