Žudnja za položajem

Pored postojanja sjemena dobra za mnoge stvari u čovjeku i njegovoj prirodi, postoji također i sjeme zla radi ostvarenja brojnih interesa.

Tako, npr., pored iskrenosti, požrtvovanosti, vjernosti, neovisnosti i drugih pohvalnih osobina kod čovjeka, pored njih, u većini slučajeva vidimo i ljubav prema položaju, častohleplje, žudnju za popularnošću i druge loše osobine koje umrtvljuju srce i paraliziraju duh. Stoga, kada izgrađujemo naše odnose s ljudima, neophodno je uzeti u obzir postojanje ovih različitih strana i osobina da ne bismo doživjeli razočarenje.

* * *

Skoro da nema nikoga ko, u različitim stupnjevima, ne voli položaj i popularnost. Pa ako se ove želje kod onih koji se ne mogu osloboditi ovih osjećaja ne utaže na legalan način, postaje sasvim moguće da se pretvore u osobe koje su štetne kako za sebe, tako i za društvo u kojem žive. Ovo nastojanje podsjeća na pokušaj da se spriječi tijelo koje je puno tekućine da tu tekućinu izbaci vani. Ovakav će pokušaj dovesti do psihičke napetosti i štete. Pa ako na odgovarajući način ne dođe do zasićenja ove poremećene želje u ovakvim poremećenim, nezrelim i bespomoćnim srcima, onda neće biti načina da se izbjegne šteta na polju poziva.

Svaki pokret proizlazi iz ovih nezrelih i mladih srca i cilj svake aktivnosti jeste zadovoljiti ovu egoističku želju. Iako ovo šteti i ranjava duh, ipak, ponekad na kraju puta vodi ka otklanjanju nekih negativnosti i zala. Zbog toga se nekada smatra “manjim zlom”, štaviše, na posredan način i dobrom. Tako onaj koji je darovan jakim grlom i lijepim glasom pa ne koristi ovaj dar u grješnim pjesmama koje pozivaju i potiču na vulgarnost, nego se prihvati učenja Allahovih, dž.š., ajeta ili uči kaside posvećene Poslaniku, s.a.v.s., i na ovaj način zadovoljava svoju želju, bit će manje štetno, štaviše, ovo će za neke biti potpuno dobro.

* * *

Istinitost i iskrenost su duša svakog urađenog i izvršenog djela. Istovremeno su to i osobine onoga koji je djelo izvršio. Svako se djelo, da bi postiglo zadovoljstvo Stvoritelja i bilo primljeno, treba upotpuniti srčanom iskrenošću, neočekivanjem bilo kakve nadoknade, i da se u to srce ne uvuče bilo kakva druga namjera osim postizanja zadovoljstva Allaha, dž.š. Međutim, uspjeh svake osobe u vezi s ovim i na ovom nivou nije lahko ostvariv. Zbog toga se ovi procjenjuju prema tasu dobra ili zla koji kod njih pretegne. Naravno, ima stvari kod kojih dominira pokazivanje, ali je nemoguće tvrditi da su one štetne po naše principe i ideje i da su za ljude sigurno štetne.

Oni miješaju svoje osobne želje u poslovima i uslugama koje vrše ne razmišljajući konstantno o zadovoljstvu Stvoritelja. Oni ne pokazuju kajanje pred svojim greškama, niti poznaju takvo kajanje iako je apsolutno nemoguće reći da oni po svom vjerovanju i načinu ponašanja nisu uz Allaha, dž.š.

* * *

Uza sve ovo, ako svaki pojedinac u zajednici koja izvršava svoje vjerske obaveze pokuša nezavisno predstavljati zajednicu na polju na kojem radi, time će sistem zajednice biti narušen i sve će se prevrnuti naopako, jer će ga i drugi pokušati slijediti u želji za pokazivanjem i popularnošću, i na takav način dolazi do anarhije. Tako se zbog ličnih egoizama otvaraju vrata pred pojedinačnim aktivnostima, dolazi do opće konfuzije, gubi se i u potpunosti urušava centralna vlast.

* * *

Ako osobe koje posjeduju velike predispozicije, sposobnosti i angažiranost počnu, shodno svojim osobnim predispozicijama i sposobnostima, tražiti lavlji udio u vlasti ili u bilo kojoj organizaciji, takva vlada će biti paralizirana, a država će biti na izdisaju. Ta organizacija će se pretvoriti u čudno stvorenje sa stotinu usta. Vlada ostaje postojana sve dok se pravila naređivanja i poslušnosti provode, dok su nepovredivi i dok postoje kao u armiji. Zahtijevanje onoga što je suprotno ovome jeste jasno negiranje principa i elemenata koji su omogućili naše trajanje stotinama godina i koje nije viđeno.

* * *

Kamo sreće da su srca zadovoljna onim što im je Allah, dž.š., darovao i da stalno traže ono što će Ga zadovoljnim učiniti. Međutim, očito je da neka sebična srca koja se zadovolje prigušenim svjetlom svjetiljke koju nose u svojim rukama i okreću leđa svjetlu Sunca neće krenuti Pravim Putem dok se ne izliječe od kratkovidnosti.