Vjernika zmija može ujesti samo jednom

Bilo koja velika ideja ili princip može se uzdignuti samo s uravnoteženim sistemom mišljenja i može naći život i pomagače samo u okviru valjanog plana. Tada se usmjerava poprištu prema kojem su uprte oči njegovih pristalica i pomagača. Princip koji ne nalazi ovu pomoć i ovu bazu pristalica i pomagača umire i nestaje prije svoga rođenja.

* * *

Snage koje se u pitanju svoga postojanja i nepostojanja, ujedinjavanja i razjedinjavanja ne oslanjaju na nas i mi nemamo utjecaja na njih - apsurdno je da mi polažemo ikakvu nadu u njih. Osobe koje su ostvarenje svojih nada vezale za ove snage znaju da su obmanute. Oni koji su utemeljili i gradili svoju budućnost na njima zgnječeni su pod ruševinama onoga što su napravili.

* * *

Uzvišenost ideje, postojanost plana i duboka srčana iskrenost pojedinaca koji predstavljaju tu ideju važni su elementi za uspjeh svakog poziva. Međutim, potrebno je utvrditi djelovanje uzročnika i činilaca koji su odabrani kod planiranja bilo koje građevine na način da li oni dovode do očekivanih rezultata. Oni koji svoje nade polažu na uzročnike koji nisu iskušani, niti su potvrđeni od administracije ili visokog vijeća, oni i svi oni koji su polagali svoje nade u njih doživjet će gorka razočarenja.

* * *

Istina, također, treba da se oslanja na istinu, tj. treba istražiti najispravniji put. Neodgovorno je da tražiš istinu u sredinama koje ne poznaju istinu, niti im ona naumpada, a obmanut je onaj koji istinu traži u tami uzročnika i njihovoj pokvarenoj atmosferi.

* * *

Nemoguće je izgraditi ispravne i pozitivne stvari s negativnim idejama ili negativnim sredstvima. Stavljanje pozitivnih stvari u središte negativnih podsjeća na hod u praznom prostoru kružnih vrata. Neophodno je da se hod i kretanje ne zaustave, ali i da ne dođe do sudaranja s vratima.

* * *

Ne bi trebalo da vežeš vječne i beskonačne istine s promjenjivim stvarima. Pa kao što nije ispravno da osnivaš svoju najznačajniju, najaktivniju i najvažniju ustanovu na otoku koji plovi ili pluta u moru, na isti način nije ispravno da predaš rukovođenje i kormilo svojih poslova sistemima koji su u tuđim rukama.