Trgovina

Trgovina jeste, kroz jezik imovine i robe, kucanje na vrata Opskrbitelja u čijoj ruci je sve i usmjeravanje ka Njegovim vratima tražeći opskrbu. Potrebno je ovo usmjeravanje upotpuniti da se ne bi zaboravilo da je pomaganje ili nepomaganje molba koja se upućuje samo Njemu. Bez obzira koliko napredovale znanost i tehnologija, uloga trgovine će i dalje ostati istaknuta i veća nego što to mnogi mogu pojmiti. Štaviše, vlade i rukovodioci će biti pod nadzorom trgovine tako da ove vlade neće moći nastaviti egzistirati bez podrške trgovaca.

* * *

Uz veliku važnost znanja i specijalizacije na svakom polju, pa i na polju trgovine i zanata, ipak ne smijemo zaboraviti značaj iskustva i učenja od zanatlija na ova dva polja, polju trgovine i polju zanata. Pa koliko je pitanja koja se nalaze u knjigama koja je, ako nisu prošla kroz ruke iskusnih osoba i vještih zanatlija, nemoguće primijeniti u znanstvenoj realnosti?!

* * *

Vrijeme koje trgovac koji pazi na dopušteno (halal) i zabranjeno (haram) potroši u trgovanju ubraja se u ibadet.

* * *

Ne smijemo gubiti iz vida da je čistoća prostora u kojem trguje, njegovih kancelarija i njihova urednost ili prljavština i neurednost u većini slučaj odraz ličnosti i stanja tog trgovca i poslovnog čovjeka. Ovo ima pozitivan ili negativan utjecaj na mušterije.

* * *

Poslovni čovjek, prevarant i trgovac, prevarant, prije svega, griješe prema svome Gospodaru, a onda i prema svojoj savjesti. A kada se razotkrije među ljudima njihov slučaj, oni gube poštovanje ljudi i njihova zarada se počinje smanjivati, a potom i propadati.

* * *

Korektnost, povjerenje, poznavanje duha našeg vremena, taktičko postupanje i lijep odnos prema mušterijama jeste suština trgovine. Trgovac kojem nedostaje bilo šta od navedenog protivi se suštini trgovine, šteti joj i zatvara sebi vrata zarade.

* * *

Trgovac i zanatlija bi trebali biti slatkorječivi, raspoloženi i uslužni, iskreni u govoru, da ne dosađuju i ne budu monotoni. Iako bi ove osobine trebale biti neophodne za sve koji obavljaju bilo kakvu obavezu i zanimanje, ipak su one najneophodnije trgovcu i zanatliji, jer su oni u stalnom kontaktu s ljudima i u vrlo bliskoj vezi s onim što im koristi ili štetu nanosi.

* * *

Oni koji svoja radna mjesta otvaraju na sahat vremena prije uobičajenog i zatvaraju ih na sahat vremena nakon uobičajenog učinili su da im mjesec traje 35 dana, a godina 420 dana... pod uvjetom da su izvršili svoje poslove na traženi način u radnom vremenu.